Åžeker Hastalığı, diÄŸer adıyla Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiÄŸi insülinin etkili bir ÅŸekilde kullanılamaması durumunda kaynaklanan bir hastalıktır.
Åžeker hastası, yediÄŸi besinden kana geçen ÅŸekeri yani glukozu kullanamaz Bu nedenle kan ÅŸekeri düzeyi yükselir (hiperglisemi). Bu durum uzun dönemde birçok doku ve organda hasara yol açar.
Günümüzde dünyada her 12 kiÅŸiden 1’i ÅŸeker hastalığından etkilenmektedir. Åžeker hastalarının yarısına ise henüz tanı konulmamıştır. Bu da demek oluyor ki her 2 ÅŸeker hastasından 1’inin hastalığından habersizce yaÅŸamına devam etmektedir
ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Şeker hastalığının belirtileri;
-Sık idrara çıkma,
-Aşırı susama,
-Beklenmedik kilo kaybı ve açlık hissetme,
-Bulanık görme,
-Diyabetik ketoasidoz,
-Ketonlara baÄŸlı olmayan aşırı kan ÅŸekeri yüksekliÄŸi,
-Enfeksiyonlara eÄŸilim,
-Deri, derialtı dokular, kasa yayılan enfeksiyonlar,
-Deride kaşıntı,
-Adetten kesilme,
ÅžEKER HASTALIÄžI ÇEŞİTLERİ
1.Gizli Åžeker (Pre-Diyabet):Buna hemoglobine baÄŸlı ÅŸeker denir. Bu da % 6 oranındadır. Åžekerin % 6 oranının üzerine çıkması, gizli ÅŸekerin yüksekliÄŸi demektir.
2. Tip 1 Diyabet:Çok genç yaÅŸlarda baÅŸlar. Bu tipte, pankreasta üretilen insülin miktarı çok düÅŸüktür veya üretim tamamen durmuÅŸtur.
3. Tip 2 Diyabet:YetiÅŸkin yaÅŸlarda baÅŸlar.İnsülin üretiminin eksikliÄŸinden ziyade, üretilen insülin gerektiÄŸi ÅŸekilde etki gösterememektedir. Çünkü insülin hücrede bulunan baÄŸlantıbölgelerine baÄŸlanamaz. Genel olarak eriÅŸkin nüfusta %4-8 oranında tip 2 diyabet görülmektedir.
4. Gestasyonel Diyabet (Gebelik Diyabeti): Gebelikte ortaya çıkar. Gebelikten sonra devam edebilir ya da etmeyebilir.GebeliÄŸin 24.-28.haftalarında ÅŸeker hastalığı taraması yapılmalıdır.
5.Pankreasın Hastalıklarına BaÄŸlı Olarak GeliÅŸen Diyabet:Pankreasın çeÅŸitli hastalıklarına baÄŸlı olarak insülin salınımında bozukluk olduÄŸunda da diyabet yani ÅŸeker hastalığı geliÅŸebilir.
ŞEKER HASTALIĞI TESTİ
Bir kiÅŸinin ÅŸeker hastası olup olmadığı Açlık Kan Åžekeri (AKÅž) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. Açlık kan ÅŸekeri ölçümü için hasta 8 saatlik açlıktan sonra sabah kahvaltısı yapmadan kan örneÄŸi verir. OGTT için hasta glukozdan zengin sıvı (ÅŸekerli su solüsyonu) içtikten 2 saat sonra kan örneÄŸi verir. Bu ölçüm hastaya doktoru tarafından önerilen ÅŸekilde yaptığı bir kahvaltıdan sonra veya öÄŸünden iki saat sonrada yapılabilir.
ÅžEKER HASTALIÄžINA HANGİ BÖLÜM BAKAR?
Åžeker hastalığına Dahiliye bölümün bir alt dalı olan Endokrinoloji bölümü bakar. Åžeker hastalığı muayenesi için hastaneleri Dahiliye yani İç Hastalıkları bölümüne müracaat etmeniz gerekiyor.