bursa ÅŸehir hastanesi


Facebook'ta PaylaÅŸ


GÖZ YAŞI SİSTEMİ HASTALIKLARI







    Gözyaşının salgılanması, esas gözyaşı bezi (lakrimal bez) ve konjonktivadaki yardımcı gözyaşı bezleri (Krause ve Wolfring bezleri) tarafından saÄŸlanır. Göz yaşı gözün çevresindeki bezler tarafından üretilir ve kapak hareketleri ile gözün önündeki saydam tabaka üzerinde düzgün bir ÅŸekilde yayılarak kayganlık, koruma ve berraklık saÄŸlar. Buradan punktum denilen delik ve kanalcıklar ile göz yaşı kesesine akar ve oradan da baÅŸka bir kanal ile buruna geçer. Ancak bazen sistemde bazı sorunlar çıkabiliyor. Buna da gözyaşı sistemi bozuklukları deniliyor.

GÖZ YAÅžI SİSTEMİ HASTALIKLARI NELERDİR?

   Göz yaşı sistemi hastalıkları göz kuruluÄŸu, sonradan geliÅŸen gözyaşı kanalı tıkanıklıkları, gözyaşı sistemi tümörleri, doÄŸuÅŸtan gözyaşı kanal tıkanıkları, göz yaÅŸarması ve gözyaşı yolları yaralanmalarıdır.

KURU GÖZ VE BELİRTİLERİ

   Bazı kimselerde gözün rahat etmesini saÄŸlayacak ölçüde gözyaşı salgısı olmayabilir. Bu duruma kuru göz denir. Kuru gözün her yaÅŸta her kiÅŸide meydana gelebilmesine raÄŸmen bayanlarda daha sık görülür. Kuru gözün belirtileri ise; gözlerde batma ve yanma, kaşıntı, gözlerde yapışkan salgı,sigara dumanı veya rüzgarda gözlerde rahatsızlık, aşırı sulanma, kontakt lens kullanımında zorluk.

KURU GÖZ SEBEPLERİ VE TEÅžHİSİ

   Kuru göz, ağız kuruluÄŸu ve artrit birlikte Sjogren sendromunu oluÅŸturur. Pekçok ilaç da kuru göze sebep olabilir. Bunlardan bazıları idrar artırıcı ilaçlar, kalp ilaçları, tansiyon ilaçları, glokom ilaçları, allerji ilaçları, uyku hapları, sinir ilaçları ve aÄŸrı kesicilerdir. Basit bir göz muayenesi ile kuru göz tanısı konabilir. Bazen gözyaşını ölçen testler gerekebilir. 

KURU GÖZ TEDAVİSİ

   Göz yaşı damlaları kullanılarak tedavi edilir ancak göz yüzeyinde hastayı ileri derecede rahatsız eden bozukluklar meydana geldiÄŸinde bandaj kontakt lens kullanılır. Bandaj kontakt lenste de gözyaşı damlalarını kullanmak gerekir.

GÖZ SULANMASI VE NEDENLERİ

   Gözyaşı bezleri tarafından üretilen gözyaşının buruna gönderilen gözyaşından fazla olması gözde sulanma, hatta kapakların dışına taÅŸma meydana gelir.Bu duruma göz sulanması denir. Göz sulanmasının nedenleri ise; gözün yüzeyini örten beyaz tabakanın veya korneanın bozuklukları,göz kapağı bozuklukları,göziçi iltihapları,göze yabancı cisim kaçması,çocuklarda glokom ,gözyaşı kanallarındaki tıkanıklık veya darlıklardır.

GÖZ YAÅžI KANALLARI TIKANIKLIÄžI TEDAVİSİ

   Bebeklerde bu kanalların tıkanıklığı veya darlığı sık rastlanan bir durum olup bir yaşına kadar genellikle açılır. Bu zamana kadar açılmadığı takdirde genel anestezi altında sonda uygulaması yapılır.Bu ameliyattan sonra durumda düzelme olmazsa 4 yaşından sonra ameliyat yapılır. EriÅŸkinlerde genellikle ameliyat tercih edilir.Tıkanıklık seviyesine göre teknik deÄŸiÅŸir ve bazan tüp uygulaması gerekebilir. 

GÖZ YAÅžI SİSTEMİ HASTALIKLARI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLMESİ GEREKMEKTEDİR?

Göz yaşı sistemi hastalıkları için göz doktoruna gidilmesi gerekmektedir.



ilaç       doktor bul       hastane bul       eczane bul       ÅŸifalı bitkiler       medikal firmalar       hastalıklar       tahlil      







Bilgi:istanbuldoktorbul@gmail.com

© 2017 Bursasehirhastanesi.Net


Facebook'ta PaylaÅŸ