Bulaşıcı bir hastalık olan Frenginin diğer bir adı da Sifilizdir. Bakteri kaynaklı bir hastalık olan frengi cinsel yolla bulaşır.
Genital bölgeyle temas sonucu vücuttaki bir yaradan bulaÅŸan mikrop sonucu ortaya çıkan fregi hastalığı nadiren de olsa öpüÅŸmekle de bu hastalığın bulaÅŸtığı görülmüÅŸtür.
Anneden bebeÄŸe bulaÅŸma ihtimali oldukça yüksek olan frengi hastalığı hamile bir kadından doÄŸmamış bebeÄŸe geçen mikrop, bebeÄŸin ölü doÄŸmasına yada ölü doÄŸmasa dahi bebekler de erken doÄŸum sonucu hayatlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalmasına neden olur.
Frengi Hastalığının Belirtileri
Frengi hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Frengi hastalığının başlıca belirtileri şunlardır:
-Cinsel bölgede acısız yaralar
-Vücudun genelinde çıkan sivilceyi andıran yaralar
-Lenf bezlerinde ÅŸiÅŸme
-Deride döküntüler
-Eklemlerde ağrı, baş ağrısı, yorgunluk ve ateş
-Kilo kaybı ve bazen saç kaybı
-Kas koordinasyonunda sorun
-UyuÅŸma veya vücudun bir bölümünü hareket ettirememe
-Unutkanlık ve zihinsel sorunlar
-Körlük veya duyma sorunları
Frengi Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Frengi hastalığı vajinal, anal veya oral seks sırasında sünnet derisi ile doÄŸrudan temas edilmesi hastalığın bulaÅŸmasında en önemli faktördür. Penis, vajina veya anüsün etrafında veya çevresinde, yakın dokularda rektum veya ağızda yaralar oluÅŸur. Cinsel yönden aktif herhangi bir kiÅŸi, korunmasız vajinal, anal veya oral seks yoluyla frengi olabilmektedir.
Frengi Hastalığının Tanısı
Frengi Hastalığının tanısı için kan testleri yaptırmak yeterlidir.
Frengi Hastalığının Tedavisi
Frengi hastalığının tedavisi oldukça basittir ancak tedaviye zamanında baÅŸlanırsa. Frengi birinci ve ikinci dönemde yakalandığında, tedavi edime olasılığı yüzde yüzdür. Ancak hastalık ilerledikçe kiÅŸinin tedavisi zorlaşır.